Cassatie in strafzaken

Wanneer het gerechtshof een uitspraak in uw strafzaak heeft gedaan en u veroordeeld heeft, hoeft dit niet te betekenen dat uw straf daarmee definitief vast komt te staan. De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, kan in sommige gevallen de uitspraak van het gerechtshof terugdraaien, casseren. Dit kan alleen wanneer sprake is van een verkeerde toepassing van het recht of van rechtsongelijkheid. De zaak wordt dus niet helemaal opnieuw behandeld.

Cassatiezaken verschillen daarom van strafzaken bij de rechtbank of het gerechtshof. Dit betekent dat cassatiezaken ook op een andere manier behandeld moeten worden. Er vindt bijvoorbeeld geen zitting plaats bij de Hoge Raad, maar er moet een cassatieschriftuur worden ingediend door een advocaat. Juist omdat voor het indienen van een schriftuur bepaalde eisen gelden, is het belangrijk om een gespecialiseerde cassatieadvocaat in te schakelen. 

Omdat cassatie binnen veertien dagen na de uitspraak moet worden ingesteld, is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij kunnen na het instellen van cassatie het dossier opvragen bij de Hoge Raad om te beoordelen of het indienen van een cassatieschriftuur kans van slagen heeft. Als dat het geval is, dienen wij voor u een cassatieschriftuur in dat voldoet aan alle vereisten. Hiermee doen wij er alles aan om uw veroordeling ongedaan te maken.

Onze specialist