Vijf vragen aan
Yaşar Bayram

Procederen of adviseren?

Onder het adagium ‘voorkomen is beter dan genezen’ dient een goede jurist in eerste instantie onnodige procedures te vermijden. Het optimale resultaat voor je cliënt(e) bereik je door de situatie vanuit zijn/haar perspectief te beoordelen. De ene keer verdient op maat advies met het oog op een compromis de voorkeur. In een ander geval, waarbij een geschil toch uitmondt in een procedure, behartig ik weer graag de belangen van mijn cliënt ten overstaan van de rechter. 

Welke kwaliteiten heeft een goede advocaat nodig?

Een goede advocaat dient naast adequate juridische kennis te beschikken over inlevingsvermogen. Ook hoort hij zich voor de volle 100% in te zetten voor de belangen van zijn of haar cliënt. Als (aanvullende) eigenschap mag creativiteit naar mijn mening niet ontbreken bij een goede advocaat. 

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

In de advocatuur is geen dag hetzelfde. Het ene moment ben je bezig met het opstellen van een schriftelijk stuk, een tel later kan het zo zijn dat je een cliënt met een dringende situatie te woord staat. De kunst is om op zulke momenten snel te kunnen schakelen en de kwestie goed op te pakken en af te handelen.

Wat maakt jou een goede advocaat?

Mijn drive, veerkracht. Ik zal altijd het onderste uit de kan halen om inventieve oplossingen te bedenken teneinde de belangen van mijn cliënt optimaal te behartigen. Daarnaast kan ik me goed inleven in anderen. Een eigenschap die van groot belang is omdat je als jurist continu in contact bent met mensen.

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

Het klinkt misschien cliché maar bovenaan mijn bucketlist staat rondreizen. De natuur en cultuur van een aantal landen heb ik al mogen beproeven dus de kop is eraf, maar er zijn nog vele mooie plaatsen op deze aardbol die ik wil zien.