Vijf vragen aan
Rob Oude Breuil

Waarom ben je advocaat geworden?

Ik ben strafrechtadvocaat geworden omdat ik simpelweg niet tegen onrecht kan. Iemand die onschuldig is, dient te allen tijde vrijgesproken te worden. Verder ben ik principieel van mening dat iemand die iets verschrikkelijks heeft gedaan ook recht heeft op iemand die er voor hem of haar is en die ook zijn of haar kant van het verhaal vertelt.  

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Een goede advocaat is een advocaat waar zijn cliënt zich prettig bij voelt, die doet wat hij zegt en die altijd tot het uiterste voor zijn cliënt gaat.

Zijn er bepaalde zaken die je weigert?

Nee, je bent strafrechtadvocaat of niet. Bij deze keuze past naar mijn mening niet dat je een zaak weigert al naar gelang bijvoorbeeld de ernst van de verdenking. Ook in geval van een zeer ernstige verdenking dien je simpelweg tot het uiterste te gaan in het behartigen van de belangen van jouw cliënt. Dat is je taak en plicht als strafrechtadvocaat.

Als je neefje of nichtje vraagt wat voor werk je doet, wat vertel je dan?

Ik vertel dan dat ik er voor zorg dat onschuldige mensen geen straf krijgen. Verder vertel ik dat als mensen daarentegen wel iets gedaan hebben wat niet mag, ik er voor probeer te zorgen dat aan deze mensen een redelijke straf wordt opgelegd.

CSI of Bureau Raampoort?

De forensische opsporingsmogelijkheden nemen elke dag toe. Steeds vaker komt de politie dan ook via forensisch bewijs zoals een DNA-match bij een verdachte uit. Alhoewel het traditionele  politiewerk dus altijd nodig zal blijven, zal het CSI-werk steeds meer de overhand krijgen, CSI dus.