Vijf vragen aan
Mariëtte Plaggemars

Wat doe je als notaris bij Damsté?

Ik ben notaris met een duidelijke specialisatie in ondernemingsrecht. Mijn klanten zijn ondernemers, maar ook maatschappelijke organisaties, (zorg)instellingen en overheden. Ik adviseer mijn klanten over alle notariële en juridische issues waar hun bedrijf of instelling mee te maken krijgt. Dat is voornamelijk op het gebied van het ondernemingsrecht maar gaat verder dan dat. Ik heb veel ervaring in internationale transacties en kan daardoor eenvoudig ook in het Engels adviseren en stukken opstellen. 

Een notaris voor familiebedrijven?

Als ondernemingsrecht-notaris heb ik in de loop der jaren een passie voor familiebedrijven ontwikkeld. Ik adviseer bij overdrachten binnen en buiten de familie maar ook bij de samenwerking van familieleden onderling. Goede afspraken kunnen veel ellende in de familie én in het bedrijf voorkomen. Ik adviseer ondernemers en (vermogende) particulieren over estate planning en familierecht, zodat ik voor deze ondernemers ook (maatwerk) testamenten, huwelijkse voorwaarden en schenkingsakten kan opstellen.  

Wat maakt volgens jou een goede notaris?

Naast een flinke voorraad sociale vaardigheden en mensenkennis zijn een meer dan gemiddelde juridische kennis, creativiteit en één of meer échte specialisaties belangrijk. Je moet ook hard willen en kunnen werken. En goed luisteren naar je klant. Een standaard oplossing kan elke notaris verzinnen, maar met creativiteit, gespecialiseerde kennis en heel veel ervaring maak  je het verschil.  

Is notaris geen saai beroep?

Nooit! De ontwikkelingen in mijn vak én mijn klanten zorgen er wel voor dat het nooit saai is om notaris te zijn. Er gaat geen dag voorbij of ik leer iets nieuws. In mijn vak moet je altijd blijven studeren om op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen, wetswijzigingen en jurisprudentie. En anders zorgen mijn klanten er wel voor dat ik dagelijks nieuwe dingen leer over hun onderneming, de markt waarin ze werken of hun familie. Nee, saai is het nooit!

Waarom is het zo leuk om notaris bij Damsté te zijn?

Bij Damsté heb ik samen met mijn broer en collega–notaris Dolf Plaggemars in 2009 het notariaat opgezet. We kregen de kans om een modern en gespecialiseerd notariaat voor ondernemers op te zetten. Dat is gelukt. Inmiddels hebben we een notarieel topteam met vele gemotiveerde en getalenteerde medewerkers. Daar zijn we best trots op. Als partner bij Damsté en als ondernemer ben ik er (mede) voor verantwoordelijk dat het notariaat bij Damsté steeds verder ontwikkelt. De markt verandert en wij hebben nog veel plannen. Damsté biedt altijd ruimte voor nieuwe initiatieven, ook in het notariaat. Dat vraagt de nodige creativiteit en ondernemerschap en dat maakt het prachtig om notaris bij Damsté te zijn.