Vijf vragen aan
Joost Haafkes

Waarom ben je advocaat geworden?

De appel valt niet ver van de boom. Mijn beide ouders hebben rechten gestudeerd en mijn vader is ook advocaat. Ondanks het feit dat ik niet precies wist wat ik wilde worden, heb ik de advocatuur nooit uitgesloten voor mijzelf. Uiteindelijk ben ik ook beëdigd tot advocaat en heb van deze keuze geen dag spijt gehad.

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Een goede advocaat is naar mijn mening iemand die deskundig is in zijn vak, maar daarnaast ook kundig is in het overbrengen van die deskundigheid op bijvoorbeeld de klant, de wederpartij of een rechter door middel van een bepaalde overtuigingskracht.  

Is er iets of iemand die je  graag zou willen vertegenwoordigen?

Gezien het feit dat ik voornamelijk optreed binnen het personen- en familierecht, heb ik geen echte voorkeur voor een bepaald persoon die ik zou willen vertegenwoordigen. Juist de afwisseling van verschillende klanten en dus verschillende (juridische) vraagstukken spreekt mij aan. 

Wat is het hoogtepunt uit je juridische carrière?

Een juridisch hoogtepunt voor mij is meer gelegen in een goede afloop van een zaak met een mooie oplossing voor je klant, gerechtelijke procedure of niet, dan één hoogtepunt aan te wijzen. Overigens vond ik het wel mooi dat er wel eens een gerechtelijke uitspraak is gepubliceerd waarbij ik als advocaat heb opgetreden.

Harry Potter of Luke Skywalker?

Harry Potter. De romantiek van kastelen en tovenaars  trekt mij meer dan sciencefiction.