Vijf vragen aan
Jan Schutrups

Waarom ben je advocaat geworden?

Ik heb altijd al een heel erg sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad. Bovendien help ik graag anderen. Al op jonge leeftijd merkte ik dat mensen voor hulp bij mij kwamen en dat ik ook graag mensen help om hun problemen op te lossen. Op school heb ik de lange weg gevolgd en kwam er in de 3e klas van de MAVO achter dat ik, mede door deze eigenschap, het liefst advocaat wilde worden. Dat was voor mij meteen de motivatie om verder zonder vertraging via HAVO, Atheneum en de studie Nederlands Recht in 1988 te starten als advocaat. Ik hou van het oplossen van (juridische) vraagstukken en problemen. Vooral het creatief zijn bij het vinden van een oplossing spreekt mij aan. Dat hoeft lang niet altijd via de geëigende paden.

Wat zou je worden als je géén advocaat was?

Van mezelf vind ik dat ik ook vooral ondernemer ben. De drive en ambitie die ik op dat vlak heb, heb ik kunnen invullen door bestuursvoorzitter van Damsté te zijn. Daarnaast heb ik jarenlang diverse bestuurlijke en toezichthoudende nevenfuncties gehad en doe ik dat de laatste tijd bij de Enschedese Uitdaging. Bij FC Twente heb ik vanaf eind maart 2016 een bijna onmogelijke klus gedaan die meer dan fulltime was naast mijn werk voor Damsté. Het is mij met een klein team gelukt om de club te behouden voor de regio en het Nederlandse voetbal. Daarnaast zeg ik wel eens dat ik net zo goed directeur zou kunnen zijn van een paperclipfabriek in plaats van advocaat.

Waar of bij wie haal jij inspiratie voor je vak vandaan?

Ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de probleemstelling die aan mij wordt voorgelegd. Ik wil altijd heel graag dat probleem oplossen. Als dat lukt geeft mij dat ook het gevoel dat ik echt iets heb kunnen betekenen voor mensen. 

Wat is het hoogtepunt uit je juridische carrière?

Een echt hoogtepunt uit mijn juridische carrière kan ik moeilijk noemen. Na bijna 30 jaar praktijkervaring zou ik ook wel 30 zaken kunnen noemen die in aanmerking komen voor de beker. Veel genoegen beleefde ik laatst nog aan de oplossing van een groot geschil, waarbij ik als mediator partijen heb kunnen helpen om tot een oplossing van hun geschil te komen. Verder vind ik het fijn dat ik in staat ben geweest een goed team van advocaten om mij heen te verzamelen waarmee het fijn samenwerken is in de dagelijkse praktijk.

Samenvatting of de hele wedstrijd?

Als het over voetbal gaat zie ik graag de hele wedstrijd. Of dat ook zo is voor het vak van advocaat hangt voor mij helemaal af van de omstandigheden van het geval. Juridisch hoef ik niet tot het gaatje te gaan. Dat zou namelijk betekenen dat je altijd een conflict wilt laten oplossen door de rechter en ik vind dat je moet proberen te voorkomen dat er geprocedeerd wordt. Je legt je lot dan in handen van een rechter en dan is de uitkomst dus onzeker. Ik heb veel meer plezier in het bereiken van een oplossing waar mijn klant heel tevreden mee is. Dat zie ik dan eigenlijk al als de overwinning.