Vijf vragen aan
Ilse Demes

Waar of bij wie haal jij inspiratie voor je vak vandaan?

Ik lees graag en haal inspiratie onder meer uit boeken en blogs, geschreven door mensen die passie hebben voor hun vak. Verder word ik geïnspireerd door vraagstukken die niet perse juridisch zijn. Juist tijdens “gewone” gesprekken kan ik dan denken: ‘goh, hoe zou dat eigenlijk juridisch zitten?’.

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

De advocatuur is zo interessant omdat geen dag hetzelfde is. Een standaard werkdag is dan ook moeilijk te beschrijven. Ik houd mij voornamelijk bezig met het ondersteunen van de advocaten, dus een dag varieert van het schrijven van stukken tot het bijwonen van gesprekken met cliënten.

Welke kwaliteiten heeft een goede advocaat nodig?

Nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Nieuwsgierigheid omdat je altijd moet willen ontdekken wat er achter een bepaald probleem schuilt. Doorzettingsvermogen omdat je soms tegen problemen aanloopt waar je in eerste instantie geen oplossing op weet, dus moet je kunnen (en willen) zoeken tot je die oplossing vindt. Enthousiasme heb je altijd nodig, wat je ook doet. Je bent altijd beter in je vak als je het met plezier uitvoert.

Wat waardeer jij in iemand?

Eerlijkheid en creativiteit. Wanneer iemand zegt wat hij/zij denkt, weet je waar je aan toe bent. Ik vind het ook altijd leuk als iemand nét even anders denkt. De standaardmanier is niet altijd de beste en soms is het juist de oplossing om out of the box te denken. 

Samenvatting of de hele wedstrijd?

De hele wedstrijd. Ik krijg het liefst een compleet beeld van een situatie, dan kan ik daarna altijd nog filteren wat ik belangrijk vind. Het doelpunt op zich is leuk, maar de weg ernaartoe vind ik persoonlijk nog mooier en interessanter. De samenvatting kan je daarna altijd nog zelf maken.