Vijf vragen aan
Erik Averdijk

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Een goede advocaat luistert naar zijn klant, leeft zich in in zijn of haar probleem en komt met een passende oplossing. Een goede advocaat beschikt niet alleen over uitstekende kennis van het rechtsgebied waarbinnen hij of zij opereert, maar hij of zij weet ook wat er bij zijn of haar klanten leeft en wat hen beweegt. Een goede advocaat is proactief en signaleert de problemen van zijn klant bij voorkeur al voor de klant die zelf signaleert. Een goede advocaat ontzorgt zijn klant!

Is er iets of iemand die je  graag zou willen vertegenwoordigen?

Paus Franciscus. Ik ben geen praktiserend katholiek, maar deze man is zo inspirerend dat hij op het niveau van wereldleiders alom gerespecteerd en gevolgd wordt. Franciscus weet partijen tot elkaar te brengen en conflicten op te lossen zonder dat daar oorlogen voor worden uitgevochten. Daarnaast komt hij op voor het recht van de zwaksten en is hij zeer bezorgd over de klimaatverandering. Op deze punten heeft hij al veel bereikt.

Waar mogen we je 's nachts voor wakker maken?

Liever niet! Maar als het toch moet, dan voor een authentieke Italiaanse maaltijd die uit verse ingrediënten bestaat. De Italiaanse keuken inspireert mij nog altijd.

Als je neefje of nichtje vraagt wat voor werk je doet, wat vertel je dan?

Ik leg haar uit dat ik mensen help die een probleem hebben waar ze zelf geen oplossing voor kunnen vinden. Ik vertel daarbij dat we soms de rechter vragen wie er gelijk heeft. Ik leg dan uit dat ik daarbij probeer de rechter zo goed mogelijk uit te leggen waarom mijn klant gelijk heeft. Ik leg ook uit dat wanneer we niet naar de rechter gaan, ik die mensen vertel wat ze het beste kunnen doen.

Samenvatting of de hele wedstrijd?

Ik ga voor de samenvatting. De hele wedstrijd kan ik altijd nog kijken. Tijdens de samenvatting krijg ik alle aspecten van het spel te zien die ik had moeten zien. Die leveren mij in principe voldoende informatie op om over de wedstrijd een conclusie te kunnen trekken. Twijfel ik toch, of is mijn nieuwgierigheid nog niet genoeg beantwoord, dan kijk ik alsnog de hele wedstrijd.