Vijf vragen aan
Caston Kroep

Waarom ben je advocaat geworden?

Ik ben advocaat geworden omdat ik mensen wil helpen. In mijn geval zijn dat veelal directeuren van bedrijven. Dat klinkt minder nobel, maar grote claims, overnames, belangrijke contracten, dreigende faillissementen e.d. zijn ook kwesties van levensbelang voor bedrijven, hun directeuren en aandeelhouders. Ondernemers weten als geen ander hoe ingrijpend zulke zaken kunnen zijn. Het is geweldig om iemand dan 24/7 maximaal te helpen.

Wat zou je worden als je géén advocaat was?

Advocaat worden was al mijn wens en doel toen ik 12 jaar was. Nog steeds vind ik het het mooiste beroep dat er bestaat. Als ik geen advocaat zou zijn geworden zou ik ondernemer zijn geworden. Innoveren, continue aanpassen, nieuwigheden proberen, concepten verzinnen, vallen en opstaan en doorzetten zijn eigenschappen die mij typeren. Sparren met ondernemers over hun bedrijf ervaar ik als enorm inspirerend.

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Ik ben advocaat geworden omdat ik mensen wil helpen. Met helpen bedoel ik ook echt helpen. Geen 100% inzet, maar 200% inzet. Knokken voor de klant. Ik heb maar één belang voor ogen en dat is het belang van de klant. Als advocaat oordeel, beoordeel of veroordeel ik de klant of de zaak niet. Dat is de taak van een officier van justitie of de rechter. Als advocaat ben ik er alleen om zo maximaal mogelijk te helpen. Niet alleen door problemen of risico’s te benoemen, maar door met een 24/7 instelling, creativiteit, agressiviteit en oplossingen hét verschil te maken voor de klant. Ik heb maar één belang: altijd het beste voor de klant.

Wat is het hoogtepunt uit je juridische carrière?

Een kwestie tussen twee ruziënde aandeelhouders met allebei 50% van de aandelen. Eén van de aandeelhouders wilde verandering maar kwam niet verder door de stemverhouding. Drie andere advocaten hadden deze aandeelhouder al geadviseerd dat zij geen oplossing zagen. Ik benaderde de zaak niet vanuit het vennootschapsrecht, maar legde op alle bezittingen van de andere aandeelhouder beslag op basis van een boeteclausule voor een bedrag van 10 miljoen euro. Daarna werd alles vloeibaar. Als de voordeur dicht zit schop ik de achterdeur open.

Samenvatting of de hele wedstrijd?

Mijn voorkeur gaat uit naar de samenvatting. Ik houd van kort, direct en no-nonsens.