Vijf vragen aan
Cander van der Veer

Waarom ben je advocaat geworden?

Graag help ik anderen om stappen naar voren te zetten en begeleid ik hen bij het daarvoor te doorlopen proces. Mijn ervaring als (senior) legal counsel bij ING Bank N.V. komt me daarbij goed van pas. Door de stip aan de horizon te laten zien, wordt de route er naar toe meestal ook duidelijk. Op zo'n moment kunnen individuele verschillen en geschillen terzijde gelegd worden en worden haalbare oplossingen bereikbaar.

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Waar meer dan twee mensen bijeen zijn wordt politiek bedreven. Ieder streeft daarbij zijn of haar eigen belang na. Dat is -letterlijk- ieders goed recht. Een goed adviseur beheerst dit spel tot in de puntjes en weet partijen bijeen te brengen in plaats van uit elkaar te drijven. Anno nu focust een advocaat niet louter op juridische geschillen maar vooral op oplossingen.

Is er iets of iemand die je graag zou willen vertegenwoordigen?

Iedereen die geholpen wil worden, sta ik graag bij. Het is daarbij niet relevant of iemand ten opzichte van de ander 10 – 0 voor staat of juist achter staat.

Wat zou je willen worden al je géén advocaat was?

Er is veel om uit te kiezen. “Bijstaan” of “helpen” blijft altijd het sleutelwoord voor mijn ambities. Of het nou gaat om lesgeven (Universiteit van Amsterdam) of het adviseren van oldtimerbezitters met juridische vragen als voorzitter van de Juridische Commissie van De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs is mij om het even.

Goed boek of eropuit?

Zowel een goed boek lezen als erop uitgaan doe ik graag. Tijd is wel een dingetje dus er even op uit in het weekend lukt (ons) een stuk vaker. Tenzij je in verband met mijn voorliefde voor (klassieke) auto's een Haynes manual als een goed boek beschouwt.