Vijf vragen aan
Anke Eshuis

Wat zou je worden als je géén advocaat was?

Ik ben direct na mijn eindexamen Engels gaan studeren. Had ik die studie afgerond, dan zou ik nu misschien vertaler, leraar of schrijver zijn.  

Wat maakt volgens jou een goede advocaat?

Een goede advocaat adviseert zijn cliënt op een eerlijke en heldere manier. Hij doet zijn uiterste best de zaak zo snel en efficiënt mogelijk te regelen voor zijn cliënt. Hij is vanzelfsprekend goed ingevoerd op het rechtsgebied waar hij werkt. 

Als je neefje of nichtje vraagt wat voor werk je doet, wat vertel je dan?

Ik vertel over mijn werk als voorzitter van planschadebeoordelingscommissies. Dat ik, samen met een makelaar of accountant, een advies moet geven in een planschadezaak. Wat is dan planschade? Dan geef ik het voorbeeld van iemand die een huis heeft aan een mooi parkje, en dat daar een torenflat wordt gebouwd. Krijgt diegene een schadevergoeding omdat zijn huis minder waard is geworden? Wat moet je dan allemaal beoordelen?

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Op mijn nachtkastje ligt niet zo vaak een boek. Ik lees vooral in de vakanties. Ik heb een brede belangstelling, dus wat ik lees is heel divers. Verder lees ik veel tijdschriften en krantenartikelen.

Suits of Danni Lowinski?

Beide series volg ik niet of nauwelijks. Ik ben vooral van de thrillers en detectives. The Bridge, The Killing. Ook naar andere Scandinavische series kijk ik graag. Daarnaast series als Downton Abbey.