Urgenda-arrest put uit proefschrift Dirk Sanderink

Leestijd: 1 minuten | Publicatiedatum: 25-10-2018 | Type: Nieuws

Het arrest van Het gerechtshof Den Haag in de Urgenda-zaak, dat begin oktober de Nederlandse staat dwong tot stevige milieumaatregelen, lijkt voor een deel gebaseerd op het proefschrift van Dirk Sanderink. Onderstaand een fragment uit de Tubantia van 24 oktober:

Het arrest wordt als opzienbarend beschouwd. In het arrest wordt de staat bevolen een 25% CO2-reductie ten opzichte van 1990 te bewerkstelligen in 2020. De gevolgen van de klimaatsverandering zijn een ‘reëel en onmiddellijk dreigend gevaar’, waar burgers - en specifiek jongeren - tegen beschermd moeten worden, als gevolg van het EVRM."

Sanderink promoveerde in 2015 op zijn proefschrift, dat gaat over welke verplichtingen op het gebied van het omgevingsrecht voor overheden voortvloeien uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Specifiek kijkend naar ‘het recht op leven’, het recht op ‘eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer’ én het recht op eigendom. Sanderink beschreef de verplichtingen van het EVRM in algemene zin. Het Hof past die nu toe op de klimaatverandering." 

Heeft u vragen over de doorwerking van het Europees recht in de gemeentepraktijk of wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Dirk Sanderink.

 Lees het gehele artikel op Tubantia en Mr. Online.

Luister het interview op RTV Oost.

Deze informatie delen: