Huur kantoorruimte en opslagruimte

De wet onderscheidt verschillende soorten huurregimes. Welk regime van toepassing is, hangt af van de vraag of sprake is van woonruimte, winkelruimte of kantoor en/of opslagruimte. Wanneer u kantoorruimte en/of opslagruimte huurt of verhuurt, heeft u te maken met een bijzonder huurregime. Er gelden namelijk veel minder wettelijke regels dan bij andere regimes. 

Kantoorruimte en opslagruimte wordt ook wel ‘overige bedrijfsruimte’ genoemd. Wanneer geen sprake is van winkelruimte, geldt dit huurregime. Dit regime geldt niet alleen voor kantoorruimte en opslagruimte, maar ook bijvoorbeeld voor een parkeerplaats of een fabriek.

Het onderscheid is onder meer van belang vanwege de beperkte huurbescherming van de huurder. Als de verhuurder de huurovereenkomst bijvoorbeeld opzegt, ligt het initiatief om de huurovereenkomst nog langer door te lopen bij de huurder. De keerzijde van het gebrek aan bescherming is dat als de verhuurder meent dat de overeengekomen huurprijs te laag is, er geen mogelijkheid is bij de rechter een hogere huurprijs af te dwingen. Opzegging is dan vaak de enige mogelijkheid. Het is daarom belangrijk dat het voor zowel huurder als verhuurder duidelijk is onder welke regime de gehuurde bedrijfsruimte valt. Wij adviseren u welk regime in uw situatie van toepassing is en welke mogelijkheden, maar ook welke valkuilen hierbij horen.

Onze specialist